Què és un CMS i per a què serveix?

Que es un gestor de continguts

Fa alguns anys, crear una pàgina web podia resultar bastant complicat i molt laboriós. Les primeres pàgines web es creaven amb uns editors molt bàsics. Si bé és cert que van evolucionar molt ràpidament per incorporar millores i noves funcionalitats, la realitat es que estaven més enfocats a la creació que al manteniment de llocs web. Precisament, d’aquesta necessitat de facilitat el manteniment de les webs han sorgit en els últims anys multitud de sistemes de gestió de continguts (Content Management System) o CMS a partir d’ara. Aquests CMS són els que permeten actualment crear i mantenir una web dinàmica amb facilitat.

¿Qué es un CMS?

Un Sistema de Gestió de Continguts o CMS és un software que permet crear, editar, clasificar i publicar qualsevol tipus d’informació en una pàgina web d’una forma senzilla. Normalment un CMS funciona amb una base de dades (hi ha excepcions, porque, però ni ha), de forma que l’administrador edita la informació d’aquesta base de dades, ja sigui afegint nova informació o editant la existent sense tenir que preocupar-se de saber programació ni entendre una sola línia de codi.

Un CMS funciona amb un panell de control o back-end al qual s’accedeix mitjançant el navegador web i amb una interfície basada en formularis que permeten crear continguts fàcilment. Un cop creats i publicats, aquests continguts es mostrarán en el lloc indicat durant la seva creació i amb l’aspecte que s’hagi definit a la web o el front-end.

En desenvolupament web el front-end fa referència a la part de la web que veu l’usuari des del seu navegador mentre que el back-end fa referència a la part de la web que veu l’administrador d’aquesta.

Veiem un exemple. Imagina la web d’una revista digital que s’actualitza diverses vegades al llarg del dia amb nou contingut. Als redactors que creen aquests continguts, no els podem demanar que a més a més siguin experts en HTML o programació i que maquetin ells mateixos els seus continguts. I això sense comptar el temps que portaria realitzar tantes actualitzacions sense disposar d¡un sistema que faciliti aquesta tasca o les diferencies de maquetació que hi podría haver segons quin redactor hagués creat el contingut.

Aquí es on entra en joc un CMS que gràcies al seu panell de control permetrà a aquests redactors crear el contingut sense tenir que preocuparse de res més que d’escriure.

Com funciona un gestor de continguts

Font: factorsim.com

 

 

 

Quins son els CMS més populars?

Ni ha un que sobresurt de la resta:

Gestors de continguts mes utlitzats

Font: Smashingmagazine.com

Doncs si, WordPress s’emporta més de la meitat del pastís, per algo serà no?

La veritat es que hi ha centenars de gestors disponibles, alguns més coneguts que d’altres, pero al final només es tracta de trobar el que millor s’ajusta a les teves necessitats.

 

Si ara mateix has d’escollir quin CMS utilitzar per la teva pàgina web, et recomano que et donis una volta per Opensource CMS (en anglès). A aquesta web hi trobarás resenyes dels diferents gestors que hi ha al mercat i comparatives entre ells. Fins i tot podrás probar-los online abans de decidir-te per un o altre.

Per avui, això es tot, si tens algun dubte sobre CMS, el pots deixar als comentaris i estaré encantat de respondre-t.

Salut!

 

Leave a Reply